De train-de-trainer bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel worden de hulpverleners opgeleid tot trainer, waarna zij aansluitend in het tweede deel collega’s trainen in het gebruik van de interventie.
In het eerste deel staan de theorie en de praktijk over familieondersteuning en het leren werken met de principes van de PINM interventie centraal (in 4 dagdelen). Tijdens de training wordt veelvuldig gebruik gemaakt van ervaringsdeskundige gastdocenten, zoals vanuit de stichting Labyrint-In-Perspectief en de SKLF (nu onderdeel van MIND). Belangrijk is dat de trainers, al tijdens de training, ervaring op doen met de interventie. Door een mantelzorger van twee patiënten uit de eigen caseload te coachen, oefent de hulpverlener direct met het toepassen van de interventie in de dagelijkse beroepspraktijk. Juist deze praktijk gerichtheid maakt deze training uniek. De laatste dag van de ToT staat geheel in teken van het oefenen met trainingsvaardigheden. Tijdens de contacturen worden middels intervisie praktijksituaties ingebracht. Door deze te bespreken krijgen hulpverleners inzicht en worden mogelijke oplossingen aangedragen.
In het tweede deel geven de hulpverleners training aan hun collega’s. Het doel is ervaring op te doen met geven van de training en de trainers te begeleiden in hun trainerschap. Om ToT te kunnen worden moet elke ToT 5 of 6 collega’s (uit het eigen team of de eigen afdeling) trainen in de methodiek van PINM. Deze collega’s betrekken ieder weer 2 familieleden. In deze training gaat het vooral om het leren werken met de principes van de PINM methodiek (in 4 dagdelen). Aanvullende intervisie bestaat uit 2 maal 1 uur. Een trainer is na het volgen van beide fases van de train-de-trainer in staat om (samen met een andere trainer) de training te verzorgen. De trainers kunnen ook zelfstandig intervisie verzorgen.
Het trainen van hulpverleners in het eigen team of afdeling blijkt in de praktijk makkelijk uit te voeren. Door de training aan de collega’s te geven worden in relatief korte tijd meer mantelzorgers betrokken en kunnen teamleden na de training op elkaar en op de trainer terug vallen voor advies. De 4 dagdelen van deze training blijkt makkelijk uitvoerbaar en geeft, mede door de inzet van ervaringsdeskundige gastdocenten, voldoende diepgang en training om vaardigheden te laten beklijven.
Het is ook mogelijk om alleen een methodiek training te volgen van 4 dagdelen. Ook dan wordt gebruik gemaakt van gastdocenten.
Quotes uit de evaluaties van de Train the trainer
- Het leukst vind ik het toepasbaar maken van de theorie.
- De interactie in de rollenspelen is heel herkenbaar.
- De gesprekmethodieken en de theorie passen goed in de praktijk.
- Het beste onderdeel is training in de werksituatie